Beleidsregel Inclusieve leeromgeving van start

Overzicht van belangrijke aanmelddata

Het doel van deze beleidsregel is om de inclusie van leerlingen uit gespecialiseerd onderwijs in het regulier onderwijs te bevorderen. De overheid streeft ernaar dat in 2035 de meeste scholen de overgang naar inclusief onderwijs hebben gemaakt. Een beleidsregel is een manier om te onderzoeken wat het effect is van een beoogde wijziging in de wetgeving.

Mogelijkheden beleidsregel
Met deze beleidsregel Inclusieve leeromgeving 2024 kunnen alle of een deel van de leerlingen van een school voor gespecialiseerd onderwijs ‘fulltime’ onderwijs volgen op een reguliere school. Hierbij kan ook een leraar uit gespecialiseerd onderwijs ondersteunen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een traject- of ondersteuningsklas. Daarbij werken regulier en gespecialiseerd onderwijs intensief samen. Het speciaal basisonderwijs kan ook meedoen.

Daarnaast ontstaan er zo geïntegreerde voorzieningen in de buurt van de leerling. Er zijn wel voorwaarden: zoals een samenwerking tussen het gespecialiseerd onderwijs en regulier onderwijs, betrokkenheid van een samenwerkingsverband en het oordeel van de inspectie moet tenminste voldoende zijn. De beleidsregel loopt tot 1 augustus 2034. Scholen kunnen zich opgeven om mee te doen aan deze beleidsregel.

Belangrijke aanmelddata:

  • Aanmelden voor 1-10-2024; starten per 1-1-2025.
  • Aanmelden voor 1-5-2025; starten per 1-8-2025.
  • Laatste tranche start in augustus 2030.
  • Beschikking voor alle tranches tot 2034.
  • Einde beleidsregel in augustus 2034.

Meer weten?

Link naar de beleidsregel.

Link naar de presentatie ‘webinar beleidsregel Inclusieve leeromgeving’.