Regionaal project Collectieve financiering van zorg in onderwijstijd

Eerste leernetwerkbijeenkomst op 10 oktober

 

In het afgelopen schooljaar is op initiatief van betrokken gemeenten binnen de jeugdhulpregio’s Samen voor Jeugd en Een 10 voor de Jeugd en betrokken samenwerkingsverbanden 1 het regionaal project Collectieve financiering van zorg in onderwijstijd van start gegaan. Dit project heeft de ambitie om een bijdrage te leveren aan een nog betere en efficiëntere samenwerking tussen jeugdhulp en onderwijs en geeft een advies over de mogelijkheden voor collectieve financiering van zorg in onderwijstijd op de scholen in onze regio Zuidoost-Brabant. We geven jullie via deze weg graag een toelichting op het project.

Start proeftuinen
In de opzet van het project hebben we gekozen voor een aantal proeftuinscholen. Deze proeftuinen hebben tot doel om vooruitlopend op het advies eerste (vervolg)stappen te zetten richting collectieve inzet en bekostiging van Zorg in Onderwijstijd en daar in de praktijk al mee te gaan experimenteren. We volgen deze uitvoering in de praktijk op de voet en spelen in op dilemma’s of vraagstukken die zich daar voordoen. De stappen die in de proeftuinen in de praktijk gezet worden, benutten we tegelijkertijd ook voor de andere scholen in de regio. We denken hierbij bijvoorbeeld aan lering trekken uit de werkzame factoren als het gaat om het interprofessioneel samenwerken tussen onderwijs en zorg, de aansturing en governance rondom inzet van de zorgprofessionals op de scholen en de contacten die worden gelegd met en afspraken die worden gemaakt met gemeenten, het zorgkantoor en met zorgaanbieders.

De volgende proeftuinscholen doen mee:

  • Antoon van Dijk / Van Dijk college (Een 10 voor de Jeugd), Helmond
  • De Avenir: VSO De Korenaer & SO Rungraaf (Samen voor Jeugd), Eindhoven
  • De Groote Aard (Samen voor Jeugd), Eersel
  • De Hilt (Een 10 voor de jeugd), Helmond
  • De Piramide (Samen voor Jeugd), Bladel
  • Mytylschool Eindhoven, MBS Eindhoven en SBO De Toermalijn zijn geen proeftuinschool, maar doen wel mee aan de verdiepende analyse van DSP-groep.

Data-analyse
Als onderdeel van het project vindt daarnaast een monitortraject plaats door DSP-groep. Fase 1 (eerste kwartaal 2024) bestond uit een screening (webenquête) op alle scholen voor speciaal onderwijs (so), voortgezet speciaal onderwijs (vso) en speciaal basisonderwijs (sbo) in de 21 gemeenten van de regio. Fase 2 van het monitortraject bestaat uit een verdiepende analyse bij de proeftuinscholen en een aantal andere scholen. Dat volgen en monitoren van de geselecteerde scholen biedt de verdiepende informatie die DSP-groep als input voor de data-analyse nodig heeft. Voor een tussenstand van fase 1: zie (link naar rapportage/tussenstand DSP-groep)

Komen tot het eindadvies
De ervaringen die worden opgedaan in de proeftuinen willen we – naast de uitkomsten van de data-analyse en het monitortraject van DSP-groep – de komende maanden goed volgen, zodat we deze (meelopende) evaluaties kunnen meenemen in het eindadvies voor uitrol en brede implementatie van collectieve bekostiging van zorg in onderwijstijd in regio Zuidoost-Brabant. Dit advies is in maart 2025 in definitieve vorm beschikbaar.

Schrijf je in voor de eerste leernetwerkbijeenkomst op donderdag 10 oktober!
We willen in dit schooljaar een leernetwerk creëren met zowel de proeftuinen als de overige scholen. Op die manier profiteren alle scholen van het uitwisselen van kennis en ervaringen en kunnen we met alle gemeenten, scholen en bij de proeftuinen betrokken zorgaanbieders leren van en met elkaar. We bouwen dit schooljaar een aantal momenten in om elkaar te ontmoeten om kennis en expertise uit te wisselen. Op donderdag 10 oktober is de eerste leernetwerkbijeenkomst (van 14.45 uur tot 17.00 uur in Eindhoven met aansluitend een borrel).
Tijdens deze eerste bijeenkomst praten we jullie bij over het project, presenteren we de proeftuinen waar ze mee aan de slag zijn en is er ruimte om aan de hand van een aantal thema’s en dilemma’s met elkaar in gesprek te gaan.

Heb je nog geen save the date ontvangen of heb je je nog niet aangemeld, maar wil je er wel graag bij zijn? Mail dan naar Marieke Terbeek (m.terbeek@helmond.nl) of Helma van Schagen (helma.van.schagen@eindhoven.nl) om je aan te melden!

Meer weten?
Wil je meer informatie over dit project of wil je een interessant project of initiatief op dit thema delen? Mail naar Lobke van Kraay, beleidsmedewerker en projectleider bij het SWV Helmond Peelland PO: l.vankraay@swv-peellandpo.nl of 06-27319300 of mail/bel naar de regionaal projectleider: Lenneke Wolswinkel, lenneke@wolswinkel.nu of 06-45160127.

1 Het gaat om de volgende samenwerkingsverbanden: SWV PO Eindhoven, RSV PVO Eindhoven en Kempenland, SWV PO De Kempen, SWV Helmond-Peelland PO en SWV Helmond-Peelland VO.