Nieuwe fase OZA-experimenteerregeling
Context OZA-experimenteerregeling
Op 9 februari 2023 ontving de regio Helmond-Peelland PO toestemming om deel te nemen aan de OZA-experimenteerregeling. Door deze regeling hebben betrokken organisaties (Samenwerkingsverband PO en VO, deelnemende schoolbesturen, vallend onder het SWV Helmond-Peelland PO, de tien gemeenten en regionale zorgaanbieders) meer ruimte om maatwerk te bieden aan kinderen die complexe ondersteuning nodig hebben, waarbij onderwijs en zorg worden gecombineerd.
Het experiment is een initiatief van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het loopt tot 1 januari 2028.
Voor meer informatie over de inhoud van de OZA-experimenteerregeling verwijzen we naar de handreiking OZA-experimenteerregeling. Deze handreiking is eind november 2024 gepresenteerd en toegelicht tijdens een bijeenkomst in het Hart van Heuze.
Een nieuwe fase!
Naast het opstellen van de handreiking zijn in de afgelopen jaren de omvang en de behoeften van de groep ‘niet-schoolgaande kinderen’ geanalyseerd. Ook zijn bestaande initiatieven én initiatieven in ontwikkeling in beeld gebracht.
We staan nu aan de start van een nieuwe fase, waarin het SWV, in samenwerking met schoolbesturen, de inkoopregio, gemeenten en zorgaanbieders, werkt aan een effectieve vormgeving en uitvoering van de onderwijszorgarrangementen, zoals bedoeld in de experimenteerregeling!
In afstemming met de stuurgroep heeft het SWV ervoor gekozen om het projectleiderschap in eigen hand te nemen. Daarmee willen we nadrukkelijker inzetten op de relatie en samenwerking met de inkoopregio en gemeenten, waar de afgelopen jaren juist sterker is ingezet op de inventarisatie en het betrekken van het onderwijsveld.
Nieuwe projectstructuur
Begin 2025 is een koerswijziging ingezet in de projectorganisatie rondom de OZA-experimenteerregeling. De oorspronkelijke projectgroep is opgeheven. Naast de stuurgroep wordt een regieteam OZA ingesteld, waarin per betrokken organisatie (gemeente, inkoopregio, speciaal onderwijs, SWV en zorgaanbieders) een vertegenwoordiger deelneemt en mede zicht houdt op de (nog) te ontwikkelen en te bestendigen OZA-initiatieven.
De inkoopregio en tien gemeenten worden nauwer bij het project betrokken. Parallel aan de bestendiging en verdere ontwikkeling van de OZA-initiatieven wordt daarnaast een overleg met de SO-besturen georganiseerd.
Tot slot wordt een werkgroep kwaliteit ingesteld, die als taak krijgt om de initiatieven te borgen.
OZA-initiatieven
In de afgelopen jaren zijn in de regio al diverse OZA-initiatieven ontstaan. Eind 2024 zijn de bestaande initiatieven en de initiatieven in ontwikkeling rondom onderwijszorgarrangementen (OZA) geïnventariseerd.
Naast de reeds in ontwikkeling zijnde initiatieven is duidelijk geworden dat voor bepaalde doelgroepen nieuw aanbod ontwikkeld moet worden, of dat het bestaande aanbod flexibeler moet worden ingezet. Binnen het project zijn eerder de volgende prioritaire doelgroepen benoemd:
- Jonge kinderen die nog niet schoolbaar zijn.
- Kinderen die zijn uitgevallen in het onderwijs en zich in dagbesteding of behandeling bevinden.
- ZMO(L)K (Zeer Moeilijk Opvoedbare en Lerende Kinderen): het aanbod voor deze groep wordt uitgebreid en flexibeler ingezet.
- Kinderen op wachtlijsten voor behandeling: een tijdelijk onderwijsaanbod op zorglocaties kan helpen om overbruggingsperiodes te verkorten.
- Niet-schoolgaande kinderen zonder dagbesteding: er wordt onderzocht hoe een combinatie van zorg en onderwijs, eventueel ondersteund door digitale voorzieningen, uitkomst kan bieden.
Het is de belangrijkste taak van het regieteam om te beoordelen hoe deze doelgroepen terugkomen in zowel nieuwe als bestaande initiatieven, en gezamenlijk te zorgen voor een dekkend aanbod voor (dreigend) thuiszittende kinderen.
Inzet SO-besturen
Binnen dit project constateerden we dat er in toenemende mate behoefte is aan onderwijs binnen zorglocaties, om de stap naar een onderwijslocatie te vergemakkelijken. Het goed neerzetten van de juiste onderwijsondersteuning vraagt tijd en inzet.
Eind vorig jaar heeft het SWV daarom haar vijf SO-scholen gefaciliteerd door, bij wijze van voorfinanciering, middelen te verdelen voor de inzet van SO-expertise binnen zorglocaties en/of voor de oprichting van OZA-initiatieven. Aan deze scholen is gevraagd om met een concreet plan van aanpak te komen, waarin wordt toegelicht hoe de middelen worden ingezet om niet-schoolgaande kinderen zo snel mogelijk weer toe te leiden naar het onderwijs. De inzet en initiatieven worden gecoördineerd en meegenomen in de nieuwe projectstructuur en aanpak van de OZA-experimenteerregeling.
Te nemen vervolgstappen
Tijdens de stuurgroepvergadering van 31 maart jl. heeft de stuurgroep OZA ingestemd met het projectplan ‘OZA-experimenteerregeling 2025’, waarin de bovenstaande punten nader zijn uitgewerkt.
In het tweede kwartaal van 2025 wordt gestart met de bemensing en de verdere invulling van de werkgroepen die zich richten op de verschillende OZA-initiatieven, evenals de werkgroep Kwaliteit. Vervolgens wordt per initiatief een startfoto en/of plan van aanpak opgesteld. Aansluitend wordt gezamenlijk gewerkt aan het bestendigen en (door)ontwikkelen van de initiatieven.
In het najaar van 2025 wordt opnieuw een brede informatiebijeenkomst OZA georganiseerd voor alle betrokkenen en geïnteresseerden. Nadere informatie hierover volgt te zijner tijd.
Voor vragen of aanvullende informatie kun je contact opnemen met:
Lobke van Kraay, projectleider OZA
e-mail: l.vankraay@swv-peellandpo.nl
tel: 06-27319300