Regionaal project Collectieve Bekostiging van Zorg in Onderwijstijd
In 2024 is de start gemaakt met het regionale project Collectieve Bekostiging van Zorg in Onderwijstijd. Binnen dit project hebben de 21 gemeenten van regio Zuidoost-Brabant – de jeugdhulpregio’s Samen voor Jeugd en Een 10 voor de Jeugd – samen met de vijf samenwerkingsverbanden passend onderwijs (primair onderwijs en voortgezet onderwijs) de wens uitgesproken voor een efficiëntere en betere samenwerking tussen jeugdhulp en onderwijs, en specifiek om te verkennen of, en op welke wijze, collectieve bekostiging van jeugdhulp in onderwijstijd mogelijk en gewenst is.
Als opbrengst van het afgelopen jaar – met input vanuit de inzichten uit de proeftuinen en de data-analyse van DSP-groep – ligt er op dit moment een concept-eindadvies voor de Collectieve Bekostiging van Zorg in Onderwijstijd in regio Zuidoost-Brabant. Dit advies is, met enkele wijzigingen, op 13 maart jl. door de stuurgroep van het project geaccordeerd en zal op korte termijn ook in een sessie met alle beleidsadviseurs van de 21 gemeenten besproken en toegelicht worden. Vervolgens zal het – als alles volgens planning verloopt – in april/mei in alle colleges worden geagendeerd.
Kern en kracht van collectieve inzet en bekostiging van zorg in onderwijstijd
Collectieve financiering van de jeugdhulp in het speciaal onderwijs, speciaal voortgezet onderwijs en speciaal basisonderwijs heeft meerwaarde voor zowel jeugdigen en ouders als voor scholen, gemeenten en jeugdhulpprofessionals. De belangrijkste meerwaarde is dat de jeugdhulp direct op school en op maat beschikbaar is. Vaste zorgaanbieders worden gekoppeld aan scholen, met vaste zorgprofessionals die op school aanwezig zijn en intensief samenwerken met het onderwijsteam.
Dit draagt bij aan een meer groepsgerichte en contextgerichte benadering, een versterking van de samenwerking tussen jeugdhulp en onderwijs, versterking van de samenwerking in de regio, het eenvoudiger uitvoeren en inkopen van jeugdhulp en het verminderen van administratieve lasten.
Bekostigingssystematiek voor Collectieve Bekostiging van Zorg in Onderwijstijd
De in het advies voorgestelde bekostigingssystematiek is gebaseerd op landelijke inzichten en onderzoek, en op de data-analyse die door DSP-groep is uitgevoerd in regio Zuidoost-Brabant. Met deze Collectieve Bekostiging van Zorg in Onderwijstijd, op basis van het in het advies voorgestelde bekostigingsmodel, zorgen we er op regionaal niveau voor dat er een evenredige, objectieve verdeling van middelen voor zorg in onderwijstijd is. Hiermee werken we toe naar een werkbaar en duurzaam model op de middellange termijn. We bieden meer rust en continuïteit op scholen door vaste gezichten en meerjarige zekerheid, en maken het mogelijk de zorg flexibeler in te zetten en op- en af te schalen waar nodig en mogelijk.
Regio Zuidoost-Brabant is met dit regionale project bezig met een grote verandering in de werkwijze en bekostiging van de zorg in onderwijstijd. Als regio zijn we voorloper dankzij het brede bestuurlijk commitment en draagvlak, de omvang van de collectieve afspraken op basis van een evenredige, transparante verdeling van middelen, de verbinding met de samenwerkingsverbanden en het aanhaken van zorgverzekeraar CZ bij een van de proeftuinen voor de Wlz-zorg.