Aandacht voor woordenschatontwikkeling
Woordenschataanbod richt zich op het vergroten van de woordkennis van kinderen. De woordenschat is de voorraad woorden die je kent, opgeslagen in het brein. Er wordt onderscheid gemaakt in de passieve woordenschat (woorden begrijpen) en de actieve woordenschat (woorden gebruiken, spreken).
Een rijke woordenschat helpt kinderen om teksten beter te begrijpen, gedachten helder uit te drukken en effectiever te communiceren. De ontwikkeling van de woordenschat begint al op jonge leeftijd, waarbij kinderen woorden oppikken in interactie met hun omgeving door o.a. verhalen, spel en gesprekken.
Woordenschatonderwijs speelt een cruciale rol in de taalontwikkeling van kinderen. Hoe groter de woordenschat, des te makkelijker kinderen meer woorden bij leren. Bij het verwerven van woordenschat gaat het namelijk niet om het aanleren van losse woorden, maar om het aanhaken van nieuwe woorden aan een netwerk. (Voor)lezen speelt hierbij een cruciale rol.
Lees hierover meer:
De Basiswoordenlijst Amsterdamse Kleuters (BAK) is een praktisch hulpmiddel voor leerkrachten om de woordenschat van kleuters uit te breiden.
BasiswoordenlijstDe Woordenlijst Amsterdamse Kinderen (WAK) is een online overzicht van de woorden die leerlingen van het primair onderwijs moeten beheersen. De woorden zijn voor elke groep per thema geclusterd. Elk woord heeft een omschrijving, een voorbeeldzin en een afbeelding.
DigiwakDe schooltaalwoordenlijst bevat woorden die belangrijk zijn voor het goed kunnen volgen van ons onderwijs.
Taalwaaier
Taalwaaier een tool met spelletjes en activiteiten voor professionals om de interactie stimuleren van 0-7 jaar, te bestellen via secretariaat@swv-peellandpo.nl.
Schooltaalwoordenlijst_LOWAN-JULI23.pdf Effectief woordenschatonderwijs in de praktijk Woordenschat - LOWAN Leerlijnen kleuters woordenschat - LOWAN Het belang van woordenschat - Cedin Onderwijs brochure nicoleswart begrijpendlezen.pdf (nro.nl)