Arrangement Taalbrug Junior

Taalbrug Junior geeft speciaal onderwijs aan slechthorende/dove leerlingen of leerlingen met een taalontwikkelingsstoornis (TOS). De ambulante dienstverleners ondersteunen scholen in de samenwerkingsverbanden, die zelf leerlingen hebben met een auditieve en/of communicatieve beperking.

Een aanvraag voor een arrangement bij de Taalbrug verloopt niet via het samenwerkingsverband. De commissie van onderzoek (CvO) bepaalt of een leerling voldoet aan de richtlijnen die gelden voor de toelaatbaarheid en adviseert over de meest passende plaats van onderwijs. Voor de toelaatbaarheid zijn landelijke richtlijnen om de ernst van de stoornis aan te tonen. Hiervoor is diagnostisch onderzoek door een multidisciplinair team vereist bij een audiologisch centrum.

Wanneer cluster 2-onderwijs wordt geadviseerd, dan is het aan school om samen met ouders het traject van aanmelding in te zetten. De medewerkers van het aanmeldpunt kunnen informatie over een aanmelding geven. In deze aanmeldprocedure zijn twee arrangementen mogelijk:

Ondersteuningsarrangement
De leerling blijft op de reguliere basisschool en er komt iemand van de Taalbrug meekijken en meedenken. Deze ambulante dienstverlening werkt vraaggestuurd. In het kader van passend onderwijs staan de onderwijsbehoeften van de leerling en de ondersteuningsbehoeften van de school centraal.

Onderwijsarrangement
De leerling wordt aangemeld bij de Taalbrug Junior en gaat naar een cluster 2-school.

Zie onderstaande links voor aanmeldprocedure en toelatingsbeleid van Vitus Zuid (de stichting waar o.a. de Taalbrug Junior ondervalt).

TAA Leaflet - Brochure ambulante dienstverlening Taalbrug junior Aanmelding – Taalbrug Junior Ondersteuningsarrangement Taalbrug junior Toelatingsbeleid Vitus Zuid