Inzet van ondersteunende gebaren
De visuele ondersteuning van het gebaar helpt kinderen met het aanleren en spreken van letters of woorden. Deze gebaren helpen kinderen om letters, woorden en concepten beter te begrijpen en versterken de taalontwikkeling. Gebaren stimuleren de taalontwikkeling doordat meerdere zintuigen worden ingezet bij het aanbieden van taal. Het kind ervaart de taal visueel, auditief en motorisch.
Hiermee wordt niet de Nederlandse Gebarentaal (NGT) voor doofgeboren of slechthorende mensen bedoeld. De basis is altijd gesproken Nederlands, deze wordt ondersteund met gebaren (NmG).
Ondersteunende gebaren zijn een waardevolle aanvulling op de verbale communicatie in de klas. Door structureel gebaren in te zetten, wordt het taalbegrip en de taalproductie gestimuleerd. Hierbij worden gebaren en gesproken taal tegelijkertijd aangeboden. Er zijn verschillende manieren om gebaren in te zetten. De meest voorkomende gebaren zijn de ‘klank-’ en ‘woordgebaren’.
Klankgebaren worden ingezet bij het aanleren van klanken. Het is een visuele ondersteuning bij de fonemen en de grafemen. Dit is inzetbaar bij jonge kinderen voor het aanleren van klanken en in groep 3 bij het leren lezen, spellen en schrijven.
Woordgebaren zijn inzetbaar bij woordenschatontwikkeling. Hiervoor kan Nederlands met Gebaren (NmG) worden gebruikt. Bij NmG ligt het hoofdaccent op de gesproken taal. Het is de bedoeling dat leerlingen de ondersteunende gebaren na verloop van tijd niet meer nodig hebben.
Meer lezen:
Gebarenwoordenboek met (een onderdeel) gratis gebaren:
GebarenwoordenboekEr zijn verschillende variaties beschikbaar, zoals:
Klankgebaren Lezen moet je doen Gebarencentrum Ondersteunende gebaren in de klas Gebaren bij jouw taalaanbod