Kennisdeling expertise NT2
Binnen sommige organisaties/scholen is al veel kennis en ervaring met anderstalige leerlingen, op andere plekken is er nog weinig expertise. Kennisdeling van expertise op het gebied van NT2 (Nederlands als tweede taal) is essentieel voor het succesvol ondersteunen van professionals en anderstalige kinderen in onze regio. Vanuit het SWV, expertisecentra, nieuwkomersonderwijs, netwerken vanuit de Brainport Regio en opleidingsinstituten wordt ingezet op kennisdeling.
Er zijn verschillende vormen van kennisdeling te vinden in onze regio:
- Opleiding en training: professionals die met NT2-leerlingen werken krijgen specifieke training en kennis over taalverwervingsprocessen, culturele diversiteit en effectieve didactische strategieën.
- Samenwerking: het creëren van netwerken tussen kinderopvangorganisaties, onderwijsinstellingen en taalspecialisten zorgt voor een betere uitwisseling van ideeën, best practices en middelen. Dit bevordert een gezamenlijke aanpak.
- Materialen en middelen: het ontwikkelen en delen van materialen die specifiek zijn afgestemd op NT2-leerlingen is belangrijk. Dit omvat boeken, digitale tools en activiteiten die taalverwerving ondersteunen.
- Informatiesessies en workshops: Regelmatige sessies waarin professionals hun ervaringen en methoden delen zijn een rijke bron van inspiratie en kennis.
De volgende organisaties zetten zich in voor kennisdeling: Pharos en Diversea deelt kennis over de achtergrond en zorg voor nieuwkomers. Itta en LOWAN zijn specifiek voor kennis over taalverwerving van deze doelgroep. Deze verwijzingen zijn heel bruikbaar en onmisbaar om meer over NT2- leerlingen te leren en ze goed te kunnen begeleiden.
Lees hierover meer:
Pharos Diversae Itta.uva Primair onderwijs - PO - LOWAN Poster meertalige kinderende poster is het resultaat van de samenwerking rondom NT2-expertisedeling