Speltherapie
Speltherapie is een vorm van psychotherapie voor kinderen waarbij de therapeut spel als middel gebruikt om een kind te begrijpen en te helpen zich verder te ontwikkelen. Spel wordt ingezet als middel, met als doel om de emotionele-, sociale- en cognitieve ontwikkeling van kinderen te bevorderen. Het stelt kinderen in staat hun gevoelens en ervaringen te uiten op een manier die voor hen natuurlijk en comfortabel is en wordt vaak toegepast bij kinderen die moeilijkheden ervaren in hun dagelijks leven.
Speltherapie is in het bijzonder geschikt voor kinderen in de basisschoolleeftijd, wanneer er zorgen zijn over de emotionele- of sociale ontwikkeling. Het is gebaseerd op de overtuiging dat kinderen via spel de wereld om hen heen begrijpen en verwerken. Speltherapie kan op verschillende manieren worden ingezet en biedt ondersteuning bij verschillende problematieken, waaronder:
- Emotionele problemen: kinderen die worstelen met angst, verdriet of woede. Ze kunnen via speltherapie hun emoties beter begrijpen en leren omgaan met deze gevoelens.
- Gedragsproblemen: speltherapie kan helpen bij het identificeren en aanpakken van gedragsproblemen, door kinderen te leren hoe ze op een positieve manier met frustraties en conflicten kunnen omgaan.
- Trauma en verlies: kinderen die traumatische ervaringen of verlies hebben meegemaakt, kunnen speltherapie gebruiken als een manier om ervaringen te verwerken.
- Sociale vaardigheden: door samen te spelen met de therapeut en eventueel andere kinderen, leren kinderen belangrijke sociale vaardigheden. Zoals delen, samenwerken en communiceren.
Na een indicatie wordt speltherapie voor een bepaalde duur vergoed. Verlening van de behandelduur is mogelijk indien nodig.