Project taal: update werkzaamheden

Belangrijke datumwijziging; presentatie Project Taal

 

Rectificatie: presentatie opbrengsten Project Taal gecombineerd met taalmarkt verplaatst van 28 januari naar 1 april 2025 (15:00-18:00). Uitnodiging volgt!

Update vanuit het Innovatieteam TOS-NT2
Het Innovatieteam TOS-NT2 startte in september 2023 met het onderzoek naar wat er op de markt mist om kinderen met TOS-NT2 sneller in beeld te krijgen en/of te helpen. Zo is bekend dat er steeds meer protocollen en achtergronden zijn om TOS bij NT2-leerlingen te signaleren en aan te pakken.

Tijdens dat proces ontdekte het team dat veel professionals in het basisonderwijs en de kinderopvang het lastig vinden om jonge kinderen interactieve spellen aan te bieden die doelgericht bijdragen aan de taalontwikkeling. Zeker wanneer het gaat om kinderen met een NT2-achtergrond en/of TOS. Met de tool wordt niemand uitgesloten; de taalspelletjes zijn geschikt voor alle kinderen van 0 tot 7 jaar.

Er is gekozen voor 0 tot 7 jaar; de kritieke taalleerperiode door de verbindingen die worden aangemaakt in het brein. Door het koppelen van taaldomeinen (vorm, inhoud, gebruik) en doelen (woordenschat, zinsbouw, articulatie, etc.) aan de spelletjes wordt er doelgericht gewerkt, waarbij de belangrijkste doelen vermeld staan op de tool. Door de spelletjes aan leeftijd/ontwikkelingsleeftijd te koppelen, kan de professional zien of het kind adequate ontwikkeling laat zien. Of dat er meer spelletjes voor jongere kinderen nodig zijn op dat domein om aan te sluiten bij de zone van naaste ontwikkeling. Op deze manier heeft de tool naast het bieden van rijke taalspelletjes ook een signalerend effect. Het kan in combinatie met de protocollen/signaleringslijsten op school of de kinderopvang gebruikt worden om taalontwikkelingsproblemen te signaleren.

Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de 45 spellen die in de waaier komen, zodat we in april een volwaardig product presenteren.

Update van uit team kennisdeling rond meertaligheid
Het team kennisdeling rond meertaligheid heeft een poster ontwikkeld om het bewustzijn over de behoeftes van meertalige kinderen te vergroten. Deze is al flink verspreid in het veld binnen en buiten het samenwerkingsverband. Het team ambieert om de poster aan te vullen met andere producten die ook bijdragen aan de bewustwording en verkent de mogelijkheden van het vormgeven van een belevingscircuit rondom meertaligheid.
Op dit moment formuleert het team ontwerpcriteria voor het belevingscircuit en verzamelen ze input via interviews met leerlingen en leerkrachten. Het team streeft ernaar om de ervaringen in het belevingscircuit te koppelen aan concrete handvatten voor het handelen van de professional.

Download poster

Update ‘Taal valt op’
Het team ‘ondersteuningsroute Taal valt op’ is bezig met de laatste invulling van de digitale ondersteuningsroute en het checken van de input uit het werkveld. Met deze digitale route krijgen de professionals zicht op wie wat kan betekenen op welk moment en aan welke interventies je kunt denken wanneer ‘taal opvalt’. De ambitie is dat ouders met vragen op dit gebied antwoorden vinden binnen het Ouderkindsteunpunt.

In januari komt de stuurgroep project taal weer bij elkaar om samen te inventariseren wat er nodig is om deze producten te borgen en verder door te ontwikkelen.