Hoorrecht leerlingen verplicht in OPP vanaf 2025
Vanaf augustus 2025 is het verplicht om het hoorrecht van leerlingen op te nemen in hun Ontwikkelingsperspectief (OPP). Dit betekent dat leerlingen inspraak krijgen bij het vaststellen, wijzigen of evalueren van hun OPP. Hoewel de verplichting pas in 2025 ingaat, is het slim om het hoorrecht al eerder toe te passen. Bij OPP’s die dit schooljaar worden opgesteld of geëvalueerd, kun je het hoorrecht van leerlingen meteen meenemen. Zo ben je goed voorbereid op komende veranderingen en geef je leerlingen nu al een stem.
De nieuwe regel zorgt ervoor dat leerlingen, ongeacht hun leeftijd, inspraak hebben in hun eigen leerproces. Ze kunnen meepraten over hun OPP, zodat beslissingen die hen aangaan samen met hen worden genomen. De OPP geldt voor 12 maanden en kan op elk moment starten, bijvoorbeeld in mei 2025. Voorkom dat je in de loop van 2025 OPP’s opstelt of evalueert zonder het hoorrecht toe te passen, wand die zijn nog een jaar geldig.
Voortgangsrapportage passend onderwijs
De 4e voortgangsrapportage verbeteraanpak passend onderwijs is uitgebracht. Zie voor meer informatie de Voortgangsrapportage en de brief die de staatssecretaris hierover heeft opgesteld. We vatten de brief hieronder voor je samen, waarbij we de belangrijkste punten noemen.
Huidige stand van zaken:
Er is vooruitgang geboekt sinds de invoering van passend onderwijs, met meer maatwerk en samenwerking. Toch ervaren ouders en leraren nog steeds knelpunten, zoals bureaucratie, gebrek aan duidelijkheid over verantwoordelijkheden en onvoldoende ondersteuning. De belangrijkste knelpunten:
- Onvoldoende regie op de samenwerking tussen onderwijs en jeugdhulp.
- Beperkte keuzemogelijkheden voor ouders binnen het onderwijsaanbod.
- Zorg over thuiszitters, leerlingen die geen passend onderwijsaanbod ontvangen.
- Werkdruk bij leraren en gebrek aan expertise in de klas.
Aanbevelingen van de ECPO:
- Versterk de zeggenschap van ouders en leerlingen in het proces van toewijzing van ondersteuning.
- Verminder bureaucratie door vereenvoudiging van procedures.
- Zorg voor meer expertise en ondersteuning in scholen, zoals gespecialiseerde begeleiders.
- Investeer in regionale samenwerking tussen scholen, gemeenten en zorginstanties.
- Veranker basisvoorzieningen voor ondersteuning in wet- en regelgeving.
- Monitor en stuur op kwaliteit van ondersteuning, niet enkel op cijfers.
Conclusie
De commissie pleit voor een systeemverandering waarin de behoeften van het kind centraal staan, met meer ruimte voor maatwerk, samenwerking en professionele autonomie. De volgende stap is een gezamenlijke inspanning van scholen, overheid en zorginstellingen om structurele verbeteringen door te voeren.