Nederlands Congres Schoolaanwezigheid

Geïnspireerd aan de slag!

Elke leerling heeft recht op een positieve, kwalitatief goede ervaring in het onderwijs.

Schoolaanwezigheid en het kunnen deelnemen aan onderwijs zijn daarbij cruciaal. Tijdens dit eerste Nederlandse Congres Schoolaanwezigheid op 16 en 17 november 2023, in het Pullman Hotel in Eindhoven, staat de aanpak van schoolaanwezigheid van wetenschap naar praktijk centraal. Gedurende twee dagen kijken we met elkaar naar wat werkt om verzuim terug te dringen en schoolaanwezigheid te bevorderen. Zodat alle leerlingen het maximale uit hun onderwijs kunnen halen.

Tijdens dit veelzijdige event krijg je op basis van wetenschappelijk onderzoek zicht op verschillende aspecten van schoolaanwezigheid, ontvang je handvatten voor verdere ontwikkeling, leer je van concrete praktijkvoorbeelden en persoonlijke ervaringen, krijg je zicht op de beleidsontwikkelingen vanuit OCW en is er volop ruimte voor ontmoeting. Je maakt tijdens deze twee dagen kennis met prikkelende programmabijdragen die je tot nieuwe inzichten, betere samenwerking en concrete acties brengen. Het programma is zo ingedeeld dat het niet uitmaakt of je al wel of niet bekend bent met het concept schoolaanwezigheid.

Keus uit meer dan 60 bijdragen
Tijdens het congres is er keus uit het volgen van meer dan 60 presentaties, workshops, rondetafel- discussies, en nog veel meer, gegeven door tal van experts en organisaties die zich richten op schoolaanwezigheid. Ook zijn er tijdens deze twee dagen ervaringsdeskundige jongeren aanwezig.

Gespecialiseerde sprekers
Tijdens deze tweedaagse verwelkomen wij gespecialiseerde sprekers. Onze sprekers op 16 november zijn dr. David Heyne en dr. Patricia Graczyk. David heeft 30 jaar ervaring op het gebied van schoolaanwezigheid, zowel in de praktijk als met wetenschappelijk onderzoek. Hij is medeoprichter van het International Network for School Attendance (INSA) en het Nederlandse Kennisnetwerk Schoolverzuim (KNSA). David heeft functies bekleed in Australië aan de Universiteit van Melbourne en Monash University, en recentelijk in Nederland aan de Universiteit Leiden. Met zijn keynote, getiteld ‘De Verandering Omarmen: Onderzoek en Praktijk’, inspireert hij ons om verandering te omarmen, om zodoende zinvolle resultaten te behalen voor jongeren, gezinnen, en alle betrokkenen op het gebied van schoolaanwezigheid. Dr. Patricia Graczyk, Assistant Professor Klinsiche Psychologie aan de Universiteit van Illinois in Chicago, komt speciaal voor dit congres over vanuit Amerika en is samen met Christopher Kearney ‘the founding father’ van het Multi- Dimensional Multi-Tiered System of Supports (MD-MTSS) raamwerk voor schoolaanwezigheid.

Op dag twee vinden er twee keynotes plaats. René Halberstadt hee! 30 jaar ervaring met schoolaanwezigheid vanuit verschillende perspectieven: praktisch, beleidsmatig, op gebied van management en wetenschappelijk. Hij is nu projectleider ‘Samenwerking en Ontwikkeling’ bij Ingrado. René neemt ons mee in een onderwijs-sociologische benadering van schoolaanwezigheid en presenteert daarbij de resultaten uit zijn proefschrift ‘Opening the black box of School absenteeism’ waarmee hij in januari ’24 aan de Erasmus Universiteit promoveert. Gil Keppens, universitair docent TSB: Tilburg School of Social and Behavioral Sciences, Department of Sociology. Gil gaat tijdens zijn keynote in op schoolaanwezigheid vanuit een sociologische invalshoek met focus op de
Vlaamse context.

Kosten Nederlands Congres Schoolaanwezigheid
De kosten van dit tweedaagse congres bedraagt € 290,- inclusief 21% btw. Via deze webpagina koop je een ticket voor dit tweedaags congres en reken je direct af via iDEAL of bankoverschrijving.

Diner en overnachten
Blijf je eten en overnachten? Leuk! Je kan op deze pagina het diner van 16 november en/of een hotelkamer reserveren en direct afrekenen via iDEAL of bankoverschrijving. De kosten voor het diner inclusief twee drankjes (huiswijn, bier of frisdranken) bedragen € 52,50 incl. btw. De hotelkamer is inclusief ontbijt en gemeentelijke en lokale heffingen en bedraagt € 192,50 incl. btw.

Wil je de avond ervoor al aankomen om op 16 november ontspannen aan het congres te beginnen, dan kun je ook kiezen voor twee overnachtingen inclusief ontbijt en gemeentelijke en lokale heffingen. De kosten bedragen dan € 385,00 incl. btw. Wij zorgen voor een gezellig en informeel avondprogramma.

Het is niet mogelijk om rechtstreeks of ter plaatse bij Pullman Hotel Cocagne een hotelkamer te boeken.

Praktische informatie Nederlands Congres Schoolaanwezigheid

  • Wanneer: 16 en 17 november 2023
  • Waar: Pullman Hotel Cocagne in Eindhoven
  • Voor wie: Professionals | Onderwijs, gemeenten en jeugdzorg

Kopen ticket & reserveren diner en overnachting: Koop via deze pagina een ticket voor het Nederlands Congres Schoolaanwezigheid en reserveer direct je diner en/of een hotelkamer.

Het Nederlandse Congres Schoolaanwezigheid is een initiatief van Ingrado, het Nederlands Jeugdinstituut (NJI), het Kennis Netwerk School Aanwezigheid (KNSA), Adviesraad Eigenwijsheid, onderwijsexpertisecentrum De Berkenschutse, het samenwerkingsverband VO Noord- Kennemerland en de Twentse Belofte