Een op de zes kinderen met autisme is thuiszitter

Autisme Steunpunt

Van de kinderen en jongeren van 6 tot en met 18 jaar met autisme gaat 16% niet naar school. Het rapport over dit onderzoek ‘’Als iedereen naar school kan behalve jij’ geeft dringende adviezen aan het onderwijs en de politiek. Lees het hier.

Als Autisme Steunpunt zijn we al ruim 20 jaar in de regio actief om samen met samenwerkingsverbanden, besturen, scholen, ouders, gemeenten en natuurlijk de leerlingen zelf thuiszitten te voorkomen. Door samen te werken met ouders en scholen samen te werken, advies en kennis te brengen waardoor de leerling wel naar school kan blijven gaan.

Bram leerden we kennen in groep 2. Hij was pas verhuisd en had heel veel moeite met wennen in de klas. Hij deed niet mee aan de lessen en verstoorde met zijn gedrag de rust in de klas. De leerkracht gaf aan dat dit echt niet kon op school.

In groep 3 werd er advies gevraagd aan het Autisme Steunpunt met daarop volgend begeleiding van de leerling en de leerkracht. In groep 4 nam de school met hulp vanuit het eigen bestuur de begeleiding over. Maar in groep 5 vroeg men zich wederom af of Bram niet beter naar het speciaal onderwijs kon gaan. Wederom werd er advies gevraagd in de vorm van beeldvorming. Vanuit de beeldvorming kon een duidelijk plan van aanpak worden opgesteld, waar de leerkracht mee uit de voeten kon. De adviseur autisme en onderwijs sloot dit jaar in groep 6 nog af en toe aan bij een overleg en heeft aan het team een Autisme Belevings Circuit gegeven. Het ziet er naar uit dat Bram de reguliere basisschool zal afmaken. Een mooi perspectief.

Wij wensen iedereen een mooie zomer!
Team Autisme Steunpunt

Wil je weten wat wij doen? Kijk dan op www.autismesteunpunt.nl, meld je aan voor onze nieuwsbrief en volg ons op LinkedIn of Facebook.